Följ oss på facebook
Alternativmedicin
Svenska

Zink

Zink
Zink | Foto: Jurii
Zink

Zink finns i alla celler, men är särskilt koncentrerad till ögon, hud, hår, naglar, hjärna, hypofys, binjurar, könsorgan, sköldkörtel, lever och njurar.

Funktion: Man har till dags dato funnit mer än 70 enzymer som är beroende av zink. Nästan alla ämnesomsättningsprocesser är det. Det samma gäller hormonproduktionen i hypofysen, sköldkörteln, könsorganen och bukspottskörteln. Zink ingår i enzymer, som främjar transporten och avgivandet av koldioxid, och i amylas, som omvandlar stärkelse. Det medverkar vid syntesen av nukleinsyra (DNA och RNA) och proteiner. Zink främjar nagel och hårväxten, bildandet av ben och läkandet av sår. Immunförsvarets överordnade organ, thymus, är på samma sätt beroende av zink. Det är en beståndsdel i cellernas respirationsenzymer, en förutsättning för utnyttjandet av järn och bildandet av blod, normal funktion av prostata och optimalt utnyttjande av A-vitamin.

Följder av brist: Hudbesvär som eksem, psoriasis, acne, oren hy, långsamt läkande av sår, mjäll, håravfall, vita fläckar på naglarna och sår på skenbenen. Mentala tillstånd som apati, irritation, depression, aggression och dålig inlärningsförmåga. Cirkulations- och blodsjukdomar som åderförkalkning, för högt blodtryck och blodbrist. Matsmältningsbesvär pga nedsatt produktion av matsmältningenzym. Magsår. Hormonella besvär som sockersjuka, sterilitet, impotens, nedsatt produktion av mjölk hos ammande kvinnor, missbildningar av foster, störningar i utveckling och tillväxt, prostatabesvär och menstruationssvårigheter. Vidare nedsatt smak- och luktförmåga, viktförlust, trötthet, ökad mottaglighet för infektioner, nedsatt resistens mot stress, vissa njur- och leverbesvär, cancer och senilitet.

Rekommenderad daglig dos: 15 mg.

Symtom på överdosering: Zink blir giftigt först i doser på mer än 150 mg per dag, och kan i sådana fall verka cancerframkallande.

Källor: Ostron, sill, musslor, lever, lamm, ägg, oxkött, mjölk, vetegroddar, fullkornsprodukter, vetekli, öljäst, nötter, ris, ärter, morötter, rödbetor, solrosfrö och kärnor från pumpan.