Följ oss på facebook
Alternativmedicin
Svenska

Järn

Järn
Järn | Foto: Joan Joc
Järn

Järn finns i första hand i de röda blodkropparnas hemoglobin, en mindre del i musklernas röda färgämne, myoglobin. Små mängder finns upplösta i blodplasman och kroppsvätskorna och utgör en beståndsdel i en lång rad enzymer. C:a 20 % är deponerat i lever, benmärg älte, varifrån det kan mobiliseras vid behov.

Funktion: Som en beståndsdel av hemoglobinet transporterar järnsyre från lungorna ut till alla celler och koldioxid den motsatta vägen. Det ingår i enzymer som i mitokondrierna styr cellernas respirationprocesser.

Följder av brist: Järnbrist uppstår p.g.a. otillräcklig tillförsel genom kosten, men den kanske allra vanligaste orsaken är besvär med upptagningen i tarmen. Brist kan vidare förorsakas av underskott på magsyra samt brist på B6, B12, C, folinsyra, zink, koppar eller mangan. Järnunderskott kan medföra blodbrist, cancer, leverbesvär, kronisk gikt i lederna och mottaglighet för infektioner.

Rekommenderad daglig dos: Män – 12 mg. Kvinnor – 18 mg.

Symtom på överdosering: Överdosering av järn under längre perioder kan medföra hämosideros (avlagring av järn i vävnaderna) speciellt i lever, mjälte, bukspottskörtel, hjärta och leder.

Källor: Inälvsmat (speciellt lever), ägg, melass, fisk, fjäderfä, bladgrönt, fullkornsprodukter, katrinplommon, russin, öljäst, rödbetor, vetegroddar, sesam- och solrosfrö, bananer, persikor och aprikoser.