Följ oss på facebook
Alternativmedicin
Svenska

Syska

Syska
Syska | Foto: BMC
a) Stinksyska, Stachys silvatica L.

b) Knölsyska, Stachys palustris L.

KRANSBLOMMIGA VÄXTER

Lamiaceae (Lahiatue)

Syskorna är kraftiga växter som förekommer allmänt i de flesta av Europas länder. Det vetenskapliga släktnamnet kommer av det grekiska ordet stakhys, ax, och syftar på blomställningens form.

Stinksyska har purpurröda blommor och är vanlig i löv- och blandskogar från Skåne till mellersta Norrland. Den har en obehaglig lukt som erinrar om vägglöss. Knölsyskan, som har ungefär samma utbredning som stinksyskan, växer längs dikesrenar och på fuktig åkermark och har rödvioletta blommor med vita fläckar på underläppen.

Stachysknölar, eller japansk potatis, kallas de knölformigt förtjockade utlöparna av koregisyskan, Stachys sieboldii, som stammar från Ostasien. De kan ätas som sparris eller jordärtskockor, och detsamma gäller knölsyskans uppsvällda utlöpare.

Inom medicinen kommer stinksyska och knölsyska knappast längre till användning, trots att båda arterna besitter kramplösande egenskaper. Stinksyska verkar dessutom menstruationsreglerande och hjälper vid klimakteriebesvär. Knölsyska är urindrivande.

Förekomst: Stinksyska växer tämligen allmänt på skuggiga platser på bättre mark från Skåne till Ångermanland och Lule lappmark. Knölsyska växer på fuktiga platser och i åkrar allmänt från Skåne till Värmland och Uppland, sällsynt norrut till Torne lappmark.

Kännetecken: 40-120 cm höga fleråriga växter. Stjälk fyrkantig, bladbärande, hårig. Blad gröna, hos stinksyska hjärtformade, skaftade och sågade, hos knölsyska utdraget lansettlika, de nedre kortskaftade, de övre oskaftade, sågade. Blommor hos stinksyska mörkt purpurröda, hos knölsyska rosa med vita punkter. De sitter i kransar i vecken av små högblad och bildar tillsammans en axlik blomställning. Foder hårigt. rikt på körtlar, med 5 spetsiga tänder. Krona dubbelt så lång som fodret, ståndare 4 Jordstam krypande, täckt av fjäll Stinksyska illaluktande. Smak bitter.

Använda växtdelar: Blommande grenspetsar.

Innehållsämnen: Eterisk olja

Medicinsk verkan: Kramplösande, menstruationsreglerande, urindrivande, lugnande.

Användning: Vid kramper, menstruations- och menopausbesvär.