Följ oss på facebook
Alternativmedicin
Svenska

Renfana

Renfana
Renfana | Foto: Fir
Chrysanthemum vulgare (L.) Bernh.

(Tanacetum vulgare L.)

KORGBLOMMIGA VÄXTER

Asteraceae (Compositae)

Denna kraftiga växt med sin styva stjälk, sina ormbunkslika blad och guldgula, knapptormiga blomkorgar påträffas på vägrenar, åstränder och avfallsplatser; det förekommer också att man odlar den som krydd- eller prydnadsväxt.

Renfanan omtalas redan av Hildegard av Bingen som en helig växt och som krydda. Redan i slutet av medeltiden använde man renfana mot mask och mot kvinnosjukdomar. Växten samlades in vid blomningen, bands ihop till buketter och torkades. Renfanebukettema hängdes upp i taken i boningsrummen för att driva bort myggor och flugor, de lades in i klädkammare och skåp för att hålla malen borta, de stoppades in under madrasserna och lades i hundens vrå som skydd mot loppor och löss. I köket användes de som krydda, t.ex. i omeletter och puddingar.

I dag dricks ett te berett av renfana mot tarmparasiterna springmask och spolmask; dessutom verkar det befordrande på matsmältningen och menstruationsbefrämjande. Munvatten av renfana uppges lindra svår tandvärk.

OBS! Bör p.g.a. abortiv verkan ej ges till gravida Används med försiktighet

Förekomst: Allmän på kväverik och ofta sandig mark upp till Jämtland, norrut ovanligare.

Kännetecken: En 50 -150 cm hög flerårig växt med tuvlikt samlade, ogrenade, kantiga och ihåliga stjälkar. Blad strödda, enkelt eller dubbelt pardelade med 7 15 flikar, svagt håriga eller kala, med små körtlar. Blomkorgar guldgula (juliseptember) i stora kvastlika samlingar. Strålblommor saknas i de knapplika blomkorgarna. Frukt utan hårkrans. Doft intensiv. Smak aromatisk, bitter.

Använda växtdelar: Blomkorgar, blommande grenspetsar.

Innehållsämnen: Eterisk olja med thujon, isothujon, cineol, carvon, kamfer och ibland chamazulen. Bitterämne i form av en omättad seskviterpenlakton, tanacetin.

Medicinsk verkan: Maskdödande. Menstruationsbefrämjande, matsmältningsbefordrande, ökar blodtillförseln till bäckenorganen. Thujon i hög dos ger svindel, kramper, kolik, t.o.m. dödlig förgiftning.

Användning: Mot spring- och spolmask.