Följ oss på facebook
Alternativmedicin
Svenska

Blodtopp

Blodtopp
Blodtopp | Foto: GDL
Sanguisorba officinalis

Blodstilla

ROSVÄXTER

Rosaceae

Blodtopp växer på fuktig ängsmark och blommar under nästan hela sommaren. De små, mörkt brunröda blommorna sitter samlade i iögonenfallande ovala ax. Blomställningen påminner till utseendet om ett litet skägg, vilket har givit örten tillnamnet "barbula Christi", Kristi lilla skägg.

Enligt signaturläran var den röda färgen ett tecken på att växten var verksam mot blödningar, och detta förklarar det latinska namnet, som är en sammansättning av sanguis, blod, och sorbere, suga upp. Växten kan faktiskt tack vare de garvämnen den innehåller vara till hjälp vid alla slags blödningar, och även vid diarréer och flytningar.

Av blodtopp kan beredas ett utmärkt matsmältningsbefrämjande te som kan smaksättas med t.ex. pepparmynta eller grön anis. Blodtopp har en fin, en smula gurkliknande smak som gör den till en angenäm krydda i sallader.

De färska, skalade rötterna kan också lindra vid lätta brännsår; om man lägger dem på såren påskyndar de läkningen och verkar inflammationshämmande.

Förekomst: Vildväxande enbart på ängar på södra och mellersta Gotland, i övrigt någon gång förvildad från tidigare odling. Finns lokalt här och var i Europa, bl.a. längs sydnorska kusten, i Estland och på Kolahalvön.

Kännetecken: 30-150 cm hög. Kal, flerårig ört med långa, parbladiga basalblad och små blad vid förgreningarna. Blad ovanpå blågröna och undertill ljusare. Blommar i juni augusti med mörkt rödbruna små blommor, samlade i ovala ax i spetsen av stjälkens grenar. Kronblad saknas; fodret hårigt i spetsen; långa hängande ståndare. Frukten är en kal fyrkantig nöt med ett frö. Jordstam brun. krypande. Sötaktig doft. Smak salt till bitter.

Använda växtdelar: Blommande växt, rot, färsk saft.

Innehållsämnen: Garvämnen, saponiner, flavonoider.

Medicinsk verkan: Adstringerande, antidiarroisk, inflammationshämmande.

Användning: Invärtes vid diarré. Utvärtes vid brännsår (färsk, skalad rot).