Följ oss på facebook
Alternativmedicin
Svenska

Bowenterapi - Bowenteknik

Bowenterapi - Bowenteknik
Bowenterapi - Bowenteknik | Foto: Pöllö
Bowenterapin eller bowentekniken är en kroppsterapi olik alla andra. Det är en mjuk, smärtfri, korrigerande, balanserande, smärtreducerande, energigivande, stressreducerande och effektiv behandling som främjar kroppens läkningsförmåga. Fler och fler kiropraktorer, osteopater, zonterapeuter, massörer, sjukgymnaster m.fl. terapeuter, världen över, väljer att använda bowentekniken som främsta behandlingsmetod, eftersom den dels ger snabba och hållbara resultat och dels avlastar terapeuten. Bowenterapin utövas också av en del allmänläkare och kirurger. Operationer av t.ex. ryggar och käkar har i många fall kunnat undvikas helt efter 2-3 behandlingar med bowentekniken. Många privatpersoner lär sig bowentekniken för att kunna hjälpa familj och vänner.

Var kommer terapin ifrån?
Bowentekniken är utvecklad av Thomas Ambrose Bowen, född 1916 i Geelong, Australien. Han arbetade som ung inom industrin, men hade också ett stort intresse för idrott och kroppsterapier.
Så småningom utvecklade han sin egen behandlingsmetod, som sedan blev kallad bowentekniken.
När han nått 40 års ålder drev han sin egen klinik på heltid. Tio år senare behandlade han, med hjälp av en assistent och en receptionist, 13 000 klienter per år. Bowen hade 6 lärlingar, under olika perioder, som efter hans död 1982 spred terapin runt om i världen.

Hur fungerar terapin?
Med tummar eller fingrar stimuleras specifika punkter på kroppen. Detta sker genom en slags rullning över främst muskler och senor. Rullningen startar en vibration genom kroppens vävnader, vilket i sin tur leder till förändringar. Blod- och lymfflöde ökar, muskelspänningar och låsningar i leder släpper. Eftersom de flesta av punkterna ligger på samma ställe som akupunkturpunkter påverkas även energi i meridiansystemet. Bowenterapin påverkar också nervfunktionerna positivt.

Hur går behandlingen till?
När terapeuten har stimulerat ett visst antal punkter lämnas klienten ifred en liten stund för att vila. Detta för att ge kroppen tid att svara på den stimulans den fått. Terapeuten återvänder och stimulerar fler punkter med jämna mellanrum. En behandling kan ta allt mellan 10 och 45 minuter beroende på vad som behandlas.
Ofta är 3-6 behandlingar med en veckas mellanrum tillräckligt för att få hållbara resultat, men ibland krävs längre behandling. Vid akuta problem är det inte ovanligt att 1-2 behandlingar är tillräckligt.
Det går för det mesta bra att behandla genom mjuk och ledig klädsel. Man kan kombinera bowenterapin med andra kroppsterapier , men ofta är det en fördel att inte ge andra behandlingar samtidigt.
Det går utmärkt att kombinera bowentekniken med t.ex. homeopati, örtmedicin, näringsterapi samt olika former av fysisk aktivitet.

Vilka besvär kan behandlas?
Som Bowenterapeut behandlar man inte specifika åkommor, terapin påverkar alltid hela människan. Det är kroppen som avgör vad som händer efter en behandling. Därför finns det egentligen inga begränsningar för vilka symptom som kan förbättras eller försvinna helt. Några exempel är idrottsskador, besvär med rygg, nacke, knän, fotleder, tennis- och golfarmbåge, frusen axel, magbesvär, luftvägsbesvär inkl. astma, hösnuva, huvudvärk, migrän, njurbesvär och energibrist. Många kommer på bowenbehandling för dess stressreducerande och energigivande effekt. Bowenterapi passar människor i alla åldrar.

Källhänvisning: Akademien för Bowenterapi