Följ oss på facebook
Alternativmedicin
Svenska

Trädgårdstimjan

Trädgårdstimjan
Trädgårdstimjan | Foto: Kurt Stüber
Thymus vulgaris L

 

KRANSBLOMMIGA VÄXTER

Lamiaceae (Labiatae)

Den aromatiskt doftande trädgårdstimjan är en halvbuske med ständigt gröna blad, som härstammar från västra Medelhavsområdet. Numera påträffas den vild i hela Sydeuropa. I sitt ursprungliga utbredningsområde är trädgårdstimjan flerårig, men i kallare trakter dör den för det mesta under vintern. Trots detta har trädgårdstimjan odlats, och odlas fortfarande, i vårt land, framför allt som kryddväxt.

Trädgårdstimjan är en utmärkt matkrydda, som tillsammans med persilja och lagerblad ingår i den traditionella kryddbuketten "bouquet garni". Timjan ingick också i "kyrkkvasten", den bukett väldoftande växter kvinnorna förr bar med sig till kyrkan. Under antiken var timjan en symbol för mod, och soldaterna drack vin kryddat med timjan i hopp om att de skulle bli djärvare i striden.

I trädgårdstimjan ingår eterisk olja, som innehåller tymol, ett starkt desinficerande ämne, som biter på både bakterier och mögelsvampar. Den eteriska oljan befordrar upphostning av slem vid förkylningar, och timjansirap och timjanextrakt har också ingått i hostmediciner i kanske mer än tvåtusen år.

OBS! Överdrivet bruk under längre tid kan leda till irritationer i mag-tarm-kanalen och ämnesomsättningsrubbningar.

Förekomst: Hemmahörande i Medelhavsområdet, men odlad hos oss som kryddväxt.

Kännetecken: En 10-30 cm hög starkt förgrenad halvbuske. Blad vintergröna, motsatta, oskaftade, små lineära elliptiska med inrullade kanter, undertill vitiudna. Blommor skära eller vita (maj-oktober), små, samlade i täta kransar i de övre bladvecken. Fodret är tvåläppigt liksom kronan. Överläpp platt, underläpp treflikig. Smak bitter, doft aromatisk.

Använda växtdelar: Blommande grenspetsar.

Innehållsämnen: Eterisk olja med tymol och karvakrol. Triterpensyrorna ursolsyra och oleanolsyra, kaffesyra, luteolin.

Medicinsk verkan: Upphostningsbefrämjande, kramplösande, bakteriedödande, aptitstimulerande.

Användning: Vid akut och kronisk hosta och vid kikhosta. Utvärtes till bad och omslag vid infekterade, svårläkta sår. Utmärkt krydda.