Följ oss på facebook
Alternativmedicin
Svenska

Vitamin D

Vitamin D
Vitamin D | Foto: Ben Mills
Vitamin D

D-vitaminbrist är orsaken till engelska sjukan, rakitis, som karaktäriseras av en otillräcklig upplagring av kalcium och fosfor i benstommen. Hos barn blir benstommen mjuk och böjlig, fontanellen sluter sig mycket långsamt och barnets huvud blir större än normalt. Barnet blir hjulbent eller kobent, revbenen degenereras och bröstkorgen sjunker in. Tänderna kommer sent och utvecklas dåligt. Bäckenet deformeras. Engelska sjukan har varit känd sedan 1600 talet.

Man har upptäckt mer än 10 ämnen i D-vitamingruppen. De viktigaste är D2, ergocalciferol, och D3, cholecalciferol, som båda har samma effekt på människan. D3 kan bildas av en oljeaktig substans i huden då den utsätts för solstrålning.

Funktion: Vitaminet åstadkommer en lämplig balans mellan kalcium och fosfor i blodet och främjar bildandet av benväv. Det främjar upptagandet av kalcium i tarmen, och vid underskott mobiliserar det kalcium från benstommen och hämmar utsöndringen i njurarna.

Följder av brist: Engelska sjukan, kramper, energiförlust, tandlossning, närsynthet, nervositet, lättretlighet, trötthet, snabb puls.

Terapeutisk användning: Vid kalciumbrist, engelska sjukan, urkalkning, kramper och närsynthet.

Rekommenderad daglig dos: 400 i.e.

Symtom på överdosering: Illamående, uppkastningar, ökad urinering, sängvätande, förkalkningar, lever- och njurskador.

Källor: Hälleflunderleverolja, fisk, lever, äggula och mejeriprodukter.

Undvik det syntetiska D-vitaminet. Det naturliga är mycket säkrare.