Följ oss på facebook
Alternativmedicin
Svenska

Vitamin A

Vitamin A
Vitamin A | Foto: Yassine M rabet
Vitamin A

A-vitamin omfattar en grupp av föreningar med närbesläktad kemisk struktur och fysiologisk verkan. Den egentliga aktiviteten hos A-vitamin är knuten till ämnet retinol, som huvudsakligen finns i animaliska produkter. I växter, som innehåller gula färgämnen, finns ämnet karotin, vilket är ett förstadium till retinol.

Funktion: Det har betydelse för ögonens funktion och förmåga att se i svag belysning. Stärker epitelcellerna som täcker alla inre och yttre ytor. Ökar resistensen mot infektioner och förgiftningar. Motverkar allergiska reaktioner. Aktiverar thymus och bildandet av lymfocyter. Ökar koncentrationen av syre i cellerna.

Följder av brist: Nattblindhet, överkänslighet mot ljus, ögonkatarr, oren hy och inflammationer i huden. Mjäll och kliande hårbotten. Sköra och skrovliga naglar. Ökad mottaglighet för infektioner.

Terapeutisk användning: Cancer, inflammationer, allergier, eksem, acne, pormaskar, bölder, svullna körtlar och polyper.

Rekommenderad daglig dos: 4500-5000 i.e. (gravida och ammande upp till 8000 i.e.).

Terapeutisk dosering: 50.000-200.000 i.e.

Giftig dos: Mer än 200.000 i.e. under en längre tid.

Symtom på överdosering: Illamående, uppkastningar, nedsatt aptit, irritation, huvudvärk, ömma armar och ben. Det kan uppträda näsblod, yrsel och röda missfärgningar av tandköttet. Symtomen försvinner snabbt när intaget upphör.

Källor: Helleflundreleverolja och andra fiskoljor, lever, grädde, smör, ägg, mjölk, morötter, fisk, spenat, tomat, pumpa, selleri, sallad, majs, aprikos, banan och apelsin.