Följ oss på facebook
Alternativmedicin
Svenska

Vattenklöver

Vattenklöver
Vattenklöver | Foto: Frank Vincentz
Menyanthes trifoliata L.

Bockblad

 

VATTENKLÖVERVÄXTER

Menyanthaceae

Den som en gång har sett vattenklöver förväxlar den knappast med någon annan växt. Med sina vita, på insidan håriga blommor och blekrosa knoppar hör den till våra vackraste vattenväxter. Den förekommer i kärr, vid sjöstränder och i stillastående vattensamlingar. Jordstamen kryper i dyn eller flyter, ibland två eller tre meter under vattenytan. Växten odlas stundom som prydnadsväxt i dammanläggningar i trädgårdar och parker. Det vetenskapliga släktnamnet kommer av de grekiska orden rnen, månad, och anthos, blomma, och betyder alltså månadsblomma; det kan syfta på blommornas varaktighet eller kanske på att växten användes vid menstruationsbesvär.

Vattenklöver brukades länge i folkmedicinen mot febersjukdomar och skörbjugg. Även den vetenskapliga medicinen har utnyttjat den, bl.a. vid matsmältningsbesvär. I folkmedicinen har växten dessutom använts vid gall-, lever- och lungsjukdomar. Den fick också utgöra beskmedel vid öl- och svagdricksbryggning.

Förekomst: Allmän över hela landet, i kärr och på stränder, på både näringsrika och näringsfattiga platser. Kryper i gungflyn med hjälp av sin jordstam.

Kännetecken: En 15-30 cm hög, flerårig sumpväxt med kraftig jordstam, täckt av fjällartade lagblad. Jordstammen är fäst i bottnen eller flyter i vattnet och övergår i uppstigande blom och bladbärande stjälkar. Blad kommer från stjälkbasen och har långa skaft, skiva stor, trefingrad Blommor vita, rosa utvändigt (maj-juni) i klasar. Foder grönt, fyrtandat kronblad 5, delvis sammanvuxna och på insidan kladda med fransar. Ståndarknappar violetta. Frökapsel enrummig, öppnar sig med två valvler. Smak mycket bitter.

Använda växtdelar: Blad, insamlade på våren torkade i mörker.

Innehållsämnen: Bitterämnet menyanthin. Flavonoiderna rutosid, hyperosid, trifoliosid. Triterpenderivatet betulinsyra och loganin finns i jordstammen.

Medicinsk verkan: Stimulerar sekretionen av matsmältningsvätskorna, särskilt magsaften.

Användning: Vid aptitlöshet.