Följ oss på facebook
Alternativmedicin
Svenska

Svartsenap

Svartsenap
Svartsenap | Foto: H. Zell
Brassica nigra (L) Koch

KORSBLOMMIGA VÄXTER

Brassicaceae (Cruciferae)

I våra dagar växer svartsenap i stora delar av Europa, men ursprungligen förekom växten endast i Medelhavsländerna och västra Asien. Redan under fjärde århundradet f. Kr. nämner Theofrastos odlingen av svartsenap, och användningen av svartsenap som krydda omtalas omkring år 60 e.Kr. av den latinske författaren Columella- men då var det ännu endast fråga om bladen, inlagda i vinäger. Bruket att krossa senapsfrön i saft av omogna druvor eller i ojäst druvsaft till en pasta uppkom på 1200-talet. Brassica nigra ger senapssorter med mycket skarp smak.

Svartsenapens användning som läkemedel var särskilt tidigare vitt utbredd. Utvärtes användes den i form av senapsplåster, senapsdeg, framställd av avfettade och pulvriserade senapskorn, eller ren senapsolja som ett snabbt verkande hudretande medel. På detta sätt har svartsenap använts vid reumatiska besvär, ledinflammationer, bronkit och lunginflammation. Den senapsolja som finns i örten framkallar genast en stark värmekänsla som kan stegras till en brännande smärta. Vid invärtes bruk måste man iaktta försiktighet.

OBS! Används försiktigt invärtes.

Förekomst: Odlad främst i Sydeuropa men även i Sydsverige Växer mindre allmänt från Skåne till Jämtland och södra Västerbotten som tillfälligt ogräs på avfallsplatser.

Kännetecken: Ettårig borsthårig, 20-100 cm hög ört. Stjälk upprätt, upptill förgrenad, ofta bladaggig Blad skaftade, lyrformade-parflikiga. Blommor gula (juni), i en klase i stjälktoppen eller från de övre bladvecken. Foderblad 4, kronblad 4. Skidor smala, fyrkantiga, tryckta mot stjälken. Frön mörkt rödbruna med mycket skarp smak.

Använda växtdelar: Fullmogna frön.

Innehållsämnen: Sinapin. Sinigrin, som är huvudglykosid och som spjälkas av enzymet myrosinas i saliven, i glukos, kaliumbisulfat, allylisothiocyanat. Fett, slem.

Medicinsk verkan: Ökar sekretionen av matsmältningsvätskorna, ökar de spontana rörelserna hos tarm och gallblåsa, ökar hjärtats slagvolym, ger lokal kärlvidgning och blodtrycksstegring, minskar antalet trombocyter och ökar mängden fibrinolysin. Antibakteriell effekt.

Användning: Främst som krydda. Medicinskt till senapsbad vid åkommor i andningsorganen och vid reumatiska besvär.