Följ oss på facebook
Alternativmedicin
Svenska

Stor Ormrot

Stor Ormrot
Stor Ormrot | Foto: H. Zell
Polygonum bistorta L.

PILÖRTVÄXTER

Polygonaceae

Den stora ormroten förekommer ofta i vidsträckta bestånd på fuktiga ängar framför allt i Alpområdet, men även i vårt land påträffas då och då enstaka förvildade bestånd av växten. Artnamnet bistorta är en sammansättning av de latinska orden bis, två gånger, och tortus, vriden, och syftar liksom namnet ormrot - på den ganska tjocka, ormlikt vridna jordstammen. I enlighet med signaturläran har växten också använts och används fortfarande på sina ställen som medel mot ormbett.

Den stora ormrotens jordstam är rik på garvämnen och stärkelse och är användbar framför allt vid behandling av diarré. Tidigare, innan man hade tillgång till antibiotika, försökte man med hjälp av ormrotens jordstam även förebygga och bota tuberkulos. Också de ovanjordiska delarna av växten kommer ibland till användning. I många trakter äter man bladen, tillagade som spenat; av den anledningen odlas stor ormrot också stundom i trädgårdarna. I England gör man en pudding av förvällda och hackade blad av bl.a. stor ormrot. Betande djur brukar undvika växten, men ibland använder man frukterna som hönsfoder.

Förekomst: Sällsynt, förvildad här och var i södra och mellersta Sverige. Inhemsk i östra och södra Europa Växer på fuktiga skogsängar. vid vattendrag och i snår.

Kännetecken: En 30-100 cm hög, flerårig ört med föga förgrenad stjälk och blott några få blad. De basala bladen är ovanpå mörkgröna och kala, undertill blågröna, stora, utdraget lansettlika, i kanten sträva. De övre bladen skaftlösa med en stjälkomfattande stipelskida. Blommor skara (juni-juli) i ett tätblommigt ax. Varje blomma har 5 kronbladsliknande delar, 8 utstickande ståndare, 3 fria stift. Nötterna är trekantiga, bruna och glatta. Doftlös. Bladens smak syrlig, jordstammens bitter.

Använda växtdelar: Jordstam, skördad på hösten, tvättad, skuren i skivor och snabbt torkad i solen.

Innehållsämnen: Garvämnen, 15-20%, kolhydrat, vitamin C, oxalsyra.

Medicinsk verkan: Antidiarroisk, adstringerande, sårläkande.

Användning: Vid diarré, till gurgelvatten vid mun och svalginfektioner.