Följ oss på facebook
Alternativmedicin
Svenska

Stor Kardborre

Stor Kardborre
Stor Kardborre | Foto: Kurt Stüber
Arctium lappa L

KORGBLOMMIGA VÄXTER

Asteraceae (Compositue)

Den stora kardborren är en tvåårig växt med en påfallande kraftig stjälk Blommorna utvecklar sig först under det andra året De sitter i stora korgar som är omgivna av hakformigt böjda holkfjäll.

Släktnamnet Arctium kommer troligen av det grekiska ordet arktos, som betyder björn; det torde syfta på blomkorgarnas håriga utseende. Också artnamnet, av det grekiska ordet labein, fånga, syftar förmodligen på dessa blomkorgar.

För en del människor är den stora kardborren ett besvärligt ogräs, för andra en njutbar grönsak som till smaken erinrar om haverrot. Rötterna är mycket näringsrika, och de skalade stjälkarna kan anrättas och ätas som sparris. Växtens medicinska egenskaper var kända redan under antiken, och den användes som blodrenande, avförande, urindrivande och väderdrivande medel. Bladen har bakteriedödande verkan, varför de har använts utvärtes i krossad form som omslag vid många hudåkommor; de anses också verka lindrande vid insektsstyng. I dag är det huvudsakligen en av roten beredd essens som används utvärtes vid hudåkommor.

Förekomst: Mindre allmän på kulturmark och avfallsplatser i södra Sverige samt på några få platser i mellersta Norrland.

Kännetecken: En grov, storvuxen ört, 50-150 cm hög, med kraftig, grenig, räfflad stam. Blad stora, hjärtformade, skaftade, oregelbundet tandade, ovanpå gröna, undertill grått filthåriga. Blommor rosa-purpurröda (juli-sept.), i stora, nästan klotrunda korgar, omgivna av gröna, hakförsedda holkfjäll. Frukt Ijust rödbrun, med hårkrans. Rot längsträckt. Smak bitter söt.

Använda växtdelar: Rot, insamlad på hösten sällan blad och frukter.

Innehållsämnen: Inulin, 45-60% i roten, flera omattade polyener, garvsyra, klorogensyra. I bladen bitterämnet arctiopicrin, som är omättade seskviterpenlakton, förestrad med p-hydroxysmorsyra.

Medicinsk verkan: Urindrivande och svettdrivande. Färsk eller stabiliserad rot är effektiv mot stafylokocker och ökar kroppens motståndskraft mot infektioner. Blodsockersänkande. Bladen klådstillande, bakteriedödande.

Användning: Vid finnar (akne), furunklar.