Följ oss på facebook
Alternativmedicin
Svenska

Sommargyllen

Sommargyllen
Sommargyllen | Foto: Manuel Anastácio
Barbarea vulgaris R.Br. Vinterkrasse

KORSBLOMMIGA VÄXTER

Brassicaceae (Cruciferae)

Släktnamnet Barbarea förklaras av att sommargyllen är helgad åt den heliga Barbara, kanonjärernas, gruvarbetarnas och stenbrytarnas skyddshelgon. Gemensamt för dessa yrkesgrupper var att de handskades med krut och eld och löpte stora risker att skada sig, och sommargyllens blad var kända just för sin sårläkande förmåga.

Sommargyllens små, guldgula blommor slår ut redan i maj. Man finner växten på grus- och sandbackar, längs vattendrag och vägar. På hösten behåller sommargyllens blad länge sin gröna färg; det brukar sägas att man kan finna dem åtminstone till den 4 december, som är den heliga Barbaras dag - Barbro i vår almanacka.

Sommargyllen förekommer ibland odlad under namnet vinterkrasse och kan anrättas till en litet syrlig och besk sallad eller användas till buljong. Som läkeväxt bör den användas färsk, då den vid torkning förlorar sin verkan. Det är framför allt bladen som är medicinskt värdefulla på grund av sin höga C-vitaminhalt. Genom att krossa fröna och blöta upp dem i vitt vin får man ett gott urindrivande medel.

Förekomst: Finns tämligen allmänt på ängar, backar och vid vägkanter över hela landet. Egentligen inte inhemsk i vart land utan införd med gräsfrö i större mängd först i slutet av 1 800-talet.

Kännetecken: En 30-60 cm hög, tvåårig, mångformig ört med grön upprätt stjälk, som är strimmig, förgrenad och rikt försedd med blad. Blad kala, glänsande, något köttiga. De är parbladiga eller djupt flikade med ett stort rundat ändavsnitt. De övre bladen är stjälkomfattande. Blommor tämligen små, lysande gula (maj-juni), i stora ändställda ofta greniga klasar. Foderblad upprätta, lätt avfallande. Skidor långt utdragna, 4-kantiga, 15-30 mm, styva och upprättstående. De består av två valvler, som var och en innehåller en rad frön. Doft svag. Smak krasseartad.

Använda växtdelar: Färska blad och frön. I torkat tillstånd förlorar växten sin verkan.

Innehållsämnen: Vitamin C. Övriga innehållsämnen ej identifierade.

Medicinsk verkan: Aptitstimulerande, urindrivande, sårläkande.

Användning: Vid skörbjugg Som sårmedel. I sallad.