Följ oss på facebook
Alternativmedicin
Svenska

Revfingerört

Revfingerört
Revfingerört | Foto: Fritz Geller-Grimm
Potentilla reptans L.

ROSVÄXTER

Rosaceae

Fingerörtssläktet representeras i vårt land av ett tjugotal arter, de flesta med gula blommor. Revfingerört har krypande, rotslående stjälk och förekommer tämligen allmänt framför allt på väg- och åkerrenar men även i trädgårdar och på fuktig ängsmark. Den har fem gula kronblad, fem foderblad och fem ytterfoderblad. Bladen är femfingrade.

Tabernaemontanus jämförde egenskaperna hos revfingerörtens jordstam med kinabarkens och berättar att revfingerört användes som medel mot bl.a. feber, tandvärk och stensjukdomar, samt till desinfektion av färska sår och rötsår. Alldeles särskilt påfallande är växtens adstringerande verkan; ändå används revfingerört mindre än den besläktade blodroten, Potentilla erecta.

Pulvriserad och hoprörd med färsk äggula till en pasta har den inom folkmedicinen använts till omslag på variga inflammationer vid naglarna, s.k. fulslag. Av jordstammen kan beredas ett munvatten som används till gurgling vid inflammation i munslemhinnorna.

Förekomst: Tämligen allmän på kulturpåverkad mark över större delen av södra och sydöstra Sverige. Lokalt i Västsverige och på några platser i Norrland. Växer ursprungligen på stränder och i snåriga sluttningar.

Kännetecken: En flerårig ört med meterlånga, nedliggande, rotslående rödaktiga utlöpare, som utgår från den upprätta grenade jordstammen. Blad långskaftade, femfingrade, med hela stipler, samlade i rosetter på jordstammen och vid utlöparnas noder. Småblad smalt ovala med kilformad bas, tandade, sparsamt håriga. Blommor gula (juni-augusti), ensamma, med ytterfoder, foder- och kronblad 5, samt talrika ståndare och pistiller. Frukter små runda nötter Jordstam tjock, förvedad. Smak skarp, adstringerande.

Använda växtdelar: Jordstam, insamlad på hösten och torkad i skugga.

Innehållsämnen: Garvämnen. Glykosiden tormentosid, uppbyggd av triterpenalkoholen tormenthol och sockermolekyler.

Medicinsk verkan: Adstringerande, antidiarroisk, febersänkande.

Användning: Till gurgling vid munslemhinneinflammation. Vid diarré, feber.