Följ oss på facebook
Alternativmedicin
Svenska

Nyponros

Nyponros
Nyponros | Foto: Fredrik Lähnn
Rosa canina L.

ROSVÄXTER

Rosaceae

Nyponrosen, Rosa canina, är bara en av de talrika vildrosor som förekommer i Europa. Den ofta ett par meter höga busken kan bilda ogenomträngliga snår. Ibland planteras den vackra och väldoftande nyponrosen som häckväxt.

I folkmedicinen har nyponrosens blomknoppar och blad använts som milt avföringsmedel och sårmedel. De av insekter framkallade gallbildningar som kallas sömntornar är kända som läkemedel ända sedan antiken. Nyponen är mycket rika på C-vitamin, vilket har gjort dem till ett gammalt beprövat medel mot vårtrötthet och skörbjugg.

Provinsrosen, Rosa gallica, har stora, fyllda blommor som är mörkare till färgen än nyponrosens. Den härstammar från Orienten och infördes på 1200-talet till Frankrike. Den betraktas som stammoder till många senare europeiska kulturrosor. Av rosens kronblad bereddes tidigt en rad olika preparat, bl.a. rosenolja, rosenhonung och rosenättika, som användes dels invärtes mot diverse sjukdomar, dels utvärtes i liniment, ögonvatten och parfym.

Förekomst: Växer allmänt främst längs kusterna upp till södra Värmland, Närke och Uppland. Närstående och ibland svårurskiljbara arter finns även i inlandet och i Norrland.

Kännetecken: Varierande, 1-5 m hög buske. Stam med krökta taggar. Blad uppdelade i 2-3 småbladspar och uddblad, äggrunda och vanligen kala. Stipler förlängda och bladliknande, delvis sammanvuxna med bladskaftet. Blommor skära eller vita (juli), ensamma eller få tillsammans, stora, med smalt trekantiga foderblad. Kronblad 5, ståndare talrika. Frukter inuti de s.k. nyponen, skenfrukter som kan vara både ovala och klotrunda, som mogna röda. Doft angenäm. Smak syrlig.

Använda växtdelar: Nyponen, befriade från de håriga nötfrukterna och hastigt torkade.

Innehållsämnen: Karotenpigment, flavonoider, vitamin C (l-2 % av torkad drog). Fruktsyror, sockerarter, garvämne.

Medicinsk verkan: Vitamin C är p.g.a. naturliga följesubstanser i nypon - karoten=provitamin A, flavonoider=vitamin P-effekt - särskilt gynnsam för intagning.

Användning: Vid C-vitaminbrist; skörbjugg.