Följ oss på facebook
Alternativmedicin
Svenska

Kamomill

Kamomill
Kamomill | Foto: Fir
Matricaria recutita

Sötblomster

KORGBLOMMIGA VÄXTER

Asteraceae

Kamomillen har många dubbelgångare bland sina närmaste släktingar, framför allt baldersbrå, Matricaria inodora, men eftersom dessa i stort sett saknar kamomillens medicinska egenskaper är det av vikt att kunna skilja arterna åt. Kamomillen har följande tre bra kännetecken: hela växten doftar starkt aromatiskt; mot slutet av blomningen är de vita strålblommorna nedböjda; blombottnen är konisk-kägelformig och ihålig.

Kamomillen är en av våra äldsta och mest kända läkeörter, och inom folkmedicinen kommer den än i dag till flitig användning. Blombottnens form har givit örten dess vetenskapliga namn, som är en avledning av latinets matrix, livmoder, och växten har i enlighet med signaturläran ansetts bota kvinnosjukdomar och verka menstruationsdrivande. Kamomillte bereds av de torkade blomkorgarna och används bl.a. som kramplösande och lugnande medel. Avkok på kamomill kan användas som hårsköljningsmedel, speciellt lämpligt för Ijust hår som då får en ljusare lyster, samt till väldoftande, rogivande bad.

Förekomst: Finns tämligen allmänt på kulturmark i södra Sverige samt sparsamt och lokalt upp till Norrland.

Kännetecken: En 20-50 cm hög ettårig ört med starkt förgrenad, kal stjälk. Blad dubbelt-tredubbelt smalt uppflikade. Blomkorgar i mitten gula av talrika rörlika femflikiga diskblommor och i kanten vita strålblommor (juni-oktober). Blombottnen till en början platt, senare konisk-kägelformad, ihålig. Frukter små, femnerviga. Doft genomträngande aromatisk.

Använda växtdelar: Blomkorgar. Innehållsämnen: Eterisk olja (upp till 3 %) med L-bisabolol (upp till 50 %) och tarnesen samt matricin, som omvandlas till det blåfärgade chamazulen. Av flavonoiderna ingår glykosider av quercetin och apigenin samt patulitrin och närstående substanser. Kumarinerna umbelliferon och herniarin.

Medicinsk verkan: Inflammationshämmande, desinficerande, kramplösande, lugnande, svettdrivande.

Användning: Utvärtes till omslag vid furunkel, sår; till sittbad vid hemorrojder. Invärtes vid kolik och katarr i magkanalen. Inhaleras vid bronkit, snuva. Som rogivande te.