Följ oss på facebook
Alternativmedicin
Svenska

Citronmeliss

Citronmeliss
Citronmeliss | Foto: Nova
Melissa officinalis

Hjärtansfröjd

KRANSBLOMMIGA VÄXTER

Lamiaceae

Citronmeliss, eller hjärtansfröjd är en krydd- och läkeväxt som från Orienten har spritt sig över hela Medelhavsområdet. I vårt land odlas den som kryddväxt, och påträffas någon gång förvildad. Den hör till de förnämsta biväxterna, vilket förklarar det vetenskapliga släktnamnet ytterst av det grekiska ordet meli, honung. Orten odlades som honungsväxt redan under antiken; Vergilius och Plinius berättar att den även användes till ingnidning av nya bistockar. På 900-talet prisades citronmeliss av araberna som hjärtstärkande medel och som medel mot melankoli. Alla delar av örten, särskilt bladen, har en stark och angenäm doft av citron. Citronmeliss ingår såväl i chartreuse- och bénédictinelikör som i s.k. karmelitersprit, ett destillat av citronmeliss, citronskal, lavendelblomma, kanel, nejlika, muskot, koriander och angelikarot, som karmelitmunkarna i Paris införde som arkanum - läkemedel med hemlig sammansättning - år 1611. Den användes utvärtes och invärtes mot olika smärttillstånd, trötthet och illamående och är än i dag mycket omtyckt.

Förekomst: Ursprunglig i Sydeuropa och Medelhavsländerna. Självsår sig inte i vårt land men övervintrar bra och odlas ofta.

Kännetecken: En 30-90 cm hög, flerårig ört med förgrenad stjälk. Blad motsatta, med korta skaft, äggformade och grovsågade. Blommor vita (juli-september) , några få tillsammans i knippen från bladvecken. Foder tvåläppig, övre läppen med tre tänder, hårigt Krona med platt överläpp och treflikig underläpp, 4 ståndare. Fodret omsluter vid fruktmognaden 4 enfröiga delfrukter. Doft citronliknande. Smak bitter.

Använda växtdelar: Blad, torkade och färska.

Innehållsämnen: Eterisk oja med citral, citronellal (ca 0,1 %), som ger den citronlika lukten, bärnstenssyra, kaffesyra, garvämnen.

Medicinsk verkan: Verkar lugnande och kramplösande vid nervösa magbesvär. I stora doser allmänt lugnande (= sedativ verkan), sänker lätt förhöjt blodtryck. Sänker pulsen.

Användning: Torkade blad som te vid nervösa magbesvär. Vid nervositet. Färska blad som krydda till fisk och i sallader.