zone1.jpg (25697 bytes)

 


En universell terapi

Zonterapi eller Reflexologi, som det också kallas, är en urgammal behandlingsmetod, som har minst 5000 år på nacken. Den är årsbarn med den komplicerade akupunkturens meridianlära,och upptecknades omkring den Gule Kejsarens tid i Kina 2400 före Kristus, men har använts av de skriftlösa Inkafolken och vissa stammar i Kenya. Vid utgrävningar i  byn Saqqara i Egypten 20 km sydväst om Kairo, där högre ämbetsmän och nubiska faraoner från fornegyptisk tid finns begravda, fann man i läkarnas gravkammare "Physicians Tomb" från den tidiga 6:e dynastin, dvs omkring 2330 före Kristus ovanstående väggmålning.
Hieroglyferna berättar: "Patienten säger: Gör mig inte illa. Läkaren: Jag skall behandla dig, så att du lovprisar mig!"

HISTORIK OCH VERKNINGSMEKANISMER

Det finns skäl att tro att zonterapin är ännu äldre än akupunkturen, eftersom den är mindre komplicerad och utövas med bara händerna till skillnad från akupunkturen, som från början använde sig av benbitar och sylvassa stenar på tusentals punkter över hela kroppen. Zonterapin torde därför kunnat uppstå i stora delar av jorden utan direkta kommunikationer. Sålunda har man inte funnit kontinuerliga belägg för dess existens, trots att den fortlevat från generation till generation genom seklerna. I Europa förekommer därför endast sporadiska bevis på att den också nått vår kontinent från 1500-talet.

Den berömde florentinske skulptören och guldsmeden Benvenuto Cellini, verksam i mitten av 1500-talet, led av svåra smärtor och behandlade sig själv med tryck på fingrar och fötter för att kunna fortsätta arbetet med sina konstverk. Dr Ball i Leipzig använde sig också av zonterapins fjärrbehandling i samma sekel. Ÿven i mellaneuropeiska länder blev liknande metoder beskrivna av läkarna Adamus och A¥Tatis år 1582. Sedan är det tyst ända till 1800-talet, då den 20 amerikanske presidenten James Garfield sköts av en attentatsman från president Grants tidigare anhängare. Ingenting kunde lindra presidentens smärtor på slutet förutom zonterapin. Dock avled denne 1881.


Zonterapin bygger på principen att varje organ i kroppen finns reflekterat på ett annat ställe av huden. Detta konstaterade bl. a den "svenske gymnastikens fader" och Lundabon Per Henrik Ling, som också sysslade med sjukgymnastik, refererad i USA i en essä från 1834. Han påstods i en amerikansk bok från 1974 av Anika Bergson och Vladimir Tuchak betitlad Zone Therapy något felaktigt ha varit den förste europÈ, som återupptäckt akupunkturen...Till skillnad mot den senare upptäckta Babinskis Reflex*, kunde Ling dock inte vetenskapligt påvisa dess inbördes samband. Enklare uttryckt: han hade inte funnit kopplingsschemat. I Lings fotspår följde den brittiske neurologen Sir Henry Head, som skapade behandlingszoner benämnda " The Head Zones". Zonterapin är, som det mesta inom medicinen, byggd på empiri. Dvs en mäktig fond av mångtusenåriga erfarenheter.

En banbrytande insats gjorde tre amerikanska medicine doktorer, som i början av seklet systematiserade behandlingen och delade upp alla kroppens organ i reflexzoner - fem på varje kroppshalva och Medicine Dr William H Fitzgerald öron-näs-och halsspecialist från Hartford  Connecticut, kallades zonterapins grundare", ,. Han använde zonterapin som anestesimetod vid operationer och tandextraktioner. Tillsammans med medicine doktorerna Edwin F Bowers, och Dr George Starr White gav han år 1915 ut en bok betitlad "Zone Therapy." Det är en samling föreläsningar för och av läkare och tandläkare, grundade på fallbeskrivningar, insamlade av läkare över hela USA och egna erfarenheter, som utgör nästan hela grunden för boken.

Många kapitel är ursprungligen skrivna på stenografi, eftersom de är återgivningar av föreläsningar, och språket närmast fonetiskt, varför det kan vara svårt för dagens generation att förstå. I likhet med den i Sverige nyss godkända akupunkturen fann läkarkåren att zonterapin kunde användas såväl till diagnostik som behandling av ett flertal krämpor, vilka man förut inte rått på så snabbt.

 

feet-kod.jpg (15361 bytes)
Kartan visar var de olika organen finns representerade på foten. Liknande zoner finns också i handen och örat. Om någon punkt är öm, betyder det att respektive organ inte fungerar som det ska. Med en exakt massage går krämporna som regel i två fall av tre av över på ca sex behandlingar.

 

Det är ganska fantastiskt att i dag konstatera att Allers Familj-Journal för exakt 82 år sedan i nr 21 1916 (se sep bildsida) beskriver "Bedöfning och bot genom nervtryck" - En ny egendomlig upptäckt inom läkarvetenskapen. Där redogörs på tre helsidor Dr Fitzgeralds upptäckt. "Vore det icke därför att betydande läkarvetenskapliga namn stodo bakom detta och att meddelandena om den nya läkarmetoden framkommit i mycket vederhäftiga tidskrifter, skulle man ovillkorligen hänvisa det till humbugreklamernas område." "Men som sagdt, uppgiften kommer med god barlast, äfven om det är en amerikan, som är upphofsmannen till den nya läkarmetoden - det s.k. nervtrycket. En af Englands finaste och pålitligaste tidskrifter har nyligen gjort reda för d:r Fitzgeralds metoder och resultat, och med ledning häraf skola vi i det följande omtala dem." *(Babinskis reflex används för att undersöka, om det föreligger några neurologiska skador, som fel i det pyramidala nervsystemet. Läkaren drar med en spetsig nål under fotsulan, och tårna skall då normalt böja sig nedåt. Åtminstone på barn över 4 år).

En av Dr Fitzgeralds elever var Eunice D Ingham/Stopfel , som 1938 skrev de två första böckerna i ämnet, som letade sig över till Europa och Sverige samt översatt till svenska av Alice Rosendahl. Hon fick egna elever bl. a Mildred Carter, som gett ut böcker i såväl fot- som handreflexologi. Ÿven de grundliga tyskarna grep sig an ämnet och Hanne Marqardts bok har använts i den danska utbildningen, efter att ha översatts till danska. Till skillnad från den danska fysioterapeuten Liz Andersens översikt, översattes hennes bok snabbt till svenska. Det finns ett flertal böcker i ämnet, varav en del användes av olika läroinstitut. Efter att ha gått igenom några dussin kan jag personligen rekommendera Marquardts danska översättning och senare en av mina lärares Dr Bent Lange, kirurg och överläkare likaledes danska bok "Fagbog for Zoneterapeuter" samt Anna Kayes "Reflexology".

Oavsett läroanstalt så kommer varje seriöst arbetande terapeut fram till sin egen optimala metod. En del tror på en hypotes från 1930-talet om förekomsten av urinsyrekristaller, som sägs ha ansamlats under fotsulan och terapeuten arbetade med en slags smärtsam kompressionsmassage för att krossa dessa, varvid läkningen av krämpan skulle ge med sig genom utsvettning, riklig urinavsöndring och täta tarmuttömningar, d.v.s ansamlade toxiner skulle lämna kroppen.

Personligen föredrar jag delar av Anna Kayes bok, där man helt enkelt beskriver en S-R modell, dvs stimulus/respons. Ungefär som att slå telefonnumret till ifrågavarande organ. Man har under eller på foten underhudsliggande (subkutana) mottagarplattor (receptorer), som vidarebefordrar signalerna (afferenta-inåtledande neuron), som växlar om och blir utåtledande(efferenta) och når ifrågavarande organ. Därvid sätts en läkningsprocess igång; kroppens eget morfin, endorfinerna, frisätts och en behaglig känsla sprider sig genom kroppen. Man kan känna sig euforisk - upprymd och bli otroligt energisk eller erfara en enorm trötthet, i varje fall somnar man gott den kvällen. Listan på effekter kan göras lång - men en rätt utförd behandling kan aldrig skada patienten. I ljuset av forskningen inom akupunkturen kan man räkna med att den s.k prostaglandinsyntesen också fungerar inom zonterapin. Dvs de s.k goda prostaglandinerna börjar verka - läkande enzymer fritt uttryckt. Precis som akupunkturen till en början enbart användes för smärtlindring, har listan på krämpor, som kan lindras eller botas växt efter hand. Astma kan "botas" med båda metoderna. Problematiken är att få en "ny" omkring 5000-årig metod accepterad och - godkänd.

"Vetenskap och beprövad erfarenhet" är honnörsord i Sverige. Jag har själv gjort två studier ihop med läkare, varav den första, där 2/3 av 149 patienter med mångåriga dagliga besvär, blev besvärsfria eller bättre på i snitt 6 behandlingar, refuserades av Läkartidningen, därför att man inte kände verkningsmekanismerna eller kunde se den "sociala nyttan" Vems? kan man fråga sig. Uppenbarligen inte patienternas.

Danskarna ligger långt före oss och Sundhedsbestyrelsen har nyligen anslagit en halv miljon kronor till forskning i zonterapi på barn länsvis på "öronbarn", astma och allergier. Dessutom vill de införa gratis zonterapi för sina anställda i vården. De har utfört ett flertal forskningsstudier, som redovisats i Ugeskrift for Læger Bl.a en vetenskaplig studie, företagen av de två läkarna Niels Bækgaard och Henrik Vibe-Hansen på 30 inneliggande patienter vid K¯benhavns amts sygehus i Glostrup med njurstensanfall. Det rörde sig om en sk enkel blindtest, med en behandlingsgrupp och två kontrollgrupper. Av dem som fick korrekt behandling blev 9 av 10 smärtfria inom de stipulerade 10 minuter, som läkarna hade till förfogande. I kontrollgrupp 1, som fick behandling på "fel" reflex dvs skulderpartiet, blev endast en patient smärtfri under cirka 40 minuter, och i kontrollgrupp II, som fick behandling direkt på nyckelbenet blev likaledes endast en patient smärtfri under 35 minuter och måste sedan få morfin (Baralgin). Efter 4 timmar bröts försöken, och då var fortfarande 5 patienter, som fått rätt behandling smärtfria. I sanning en lyckad "inbillning"! Problemet är att försöken av någon anledning inte repriserades. De måste upprepas flera gånger med samma goda resultat för att kriterierna reliabilitet och validitet skall leda till en hållbar teori och kunna anses som vetenskap och beprövad erfarenhet, för att på sikt få användas i vården. I dag är det endast patienterna själva och terapeuterna, som vet och officiellt erkänner att det hela fungerar.


I Danmark har man sedan 1988 framgångsrikt sysslat med zonterapi-förlossningar vid Københans Amts Sygehus i Gentofte under ledning av Overlæge Carsten Lenstrup både smärtlindring, pådrivande och det mest remarkabla: utdrivande av kvarsittande moderkakor. Detta fann DR så intressant att det visats i både dansk TV och över hela världen genom CNN. En av initiativtagarna till dessa försök Gabriella Beering Liisberg hade läst en av mina artiklar i en dansk tidskrift och besökte mig i Lund tillsammans med en barnmorska Eva Holm för att delge mig sina resultat, vilka jag har vidarebefordrat till BB i Ystad samt KK vid universitetssjukhuset i Lund. Utbildningen till examinerad och sedermera auktoriserad zonterapeut tar ca 2 år. En ständig fortbildning förekommer givetvis - som regel 2 gånger årligen. Internationellt samarbete förekommer också och SFRF bevistar i princip alla symposier i Norden och Europa. Det finns flera läroanstalter i Norden, och det förbund jag tillhör och varit ordförande för, heter sedan  20 år Svenska Fotzonterapeuters Riksförbund, men namnbyte är på förslag. Förbundet har valt bl. a Skolan för Helhetsterapi på Siljansnäs i Dalarna. Kurserna leds av Fil kand Anne Pullar och heilpraktiker Ole Saxe ett team, som borgar för en holistisk syn på såväl behandling som patient, vilket manifesteras i de goda resultaten: 80% bättre eller "botade" patienter. Informationer genom bl.a Tel 0247-228 25 fax 0247-228 57. Uppgifter om förbundets skolor kan säkrast fås genom hänvändelse till Förbundsexpeditionen. Adressen är SFRF Gunvor Holmlund Telefon 0934- 29100. På förbundets hemsida http://www.zonterapi.nu kan du få uppgifter om auktoriserade  terapeuter i din närhet.


FRAMTIDEN?
Zonterapi är i Sverige till skillnad från Danmark, där omfattande forskning pågår, ännu inte erkänd av Försäkringskassan, varför behandlingarna, som varar ca 1 timme per gång, omfattas av moms. Behandlingstaxorna fastställs på ordinarie årsmöte och ligger för närvarande mellan 240:- och 320:- plus moms.

F.n. har danska Sundhedsbestyrelsen anslagit 500.000 Dkr till länsvis forskning på barn, bl.a öronbarn, astma och allergier. I Norge har Stortinget beslutat om 7 miljoner NKR till forskning på alternativa metoder. I Sverige föreslogs på fullt allvar en ny lag, som kriminaliserar såväl föräldrar som terapeut för behandling av barn under 15 år även om detta sker gratis eller av föräldrarna! . Frågan är om sk handpåläggning hos vissa kyrkosamfund också skulle omfattas av den tilltänkta nya lagen. Där tas ju dessutom upp kollekt. I Danmark däremot önskar man att de sjukvårdanställda skall ha fri tillgång till zonterapi. Även företag såsom Falks har knutit zonterapeuter till sig för de anställdas friskvård. De som är intresserade av olika naturmedicinska metoder, utbildningar och terapeuter kan med fördel kontakta Ajkon Alternativ Förmedling. Enligt WHO skall zonterapi tillsammans med en del andra terapier ingå i primärvården år 2000. Vi får verkligen hoppas att Sverige tänker om och tillhör undertecknarna av denna resolution.


Lund 1999-09-10

Bertil Sundberg

 


feet2.jpg (17629 bytes)