(Sidan är under uppbyggnad. Jag ber om överseende tills allt är färdigskrivet.)


Aloe Vera

Basilika

Björk

Brännässla

Citronmeliss

Daggkåpa

Dill

Fläder

Gurkört

Humle

Hästfibbla

Johannesört

Kamomill

Lavendel

Maskros

Nattljus

Pepparmynta

Pepparrot

Persilja

Ringblomma

Rosmarin

Röd Solhatt

Salvia

Thuja

Vallört

Vitlök

Vänderot

Åkerfräken

Älgört

 

aloe.gif (7387 byte)

Äkta Aloe är en förnämlig växt med många goda egenskaper både invärtes som utvärtes. Den är lugnande och helande på huden i alla typer av narighet samt för lindriga brännskador. Den är mycket fuktighetsbevarande och används ofta i olika typer av salvor, krämer och andra hudvårdsprodukter. Invärtes är den också lugnande på orolig mage och olika typer av matsmältningsbesvär. Det är innehållet i de köttiga bladen som man använder. Helt enkelt så skär man av ett blad och klämmer ut innehållet. Det ser inte så kul ut att äta för lite smetigt och kletigt är det. Tar det emot så kan man blanda det med mosad banan för att få ner det. Det smakar egentligen ingenting, men är inte så aptitligt. Blanda det med det som passar dig, men det får inte vara något som är surt som apelsin. Banan är jättebra för det kompletterar aloen för magbesvär och balanserar surheten i magsäcken. Dessutom kryllar det av vitaminer och mineraler i banan.

Upp igen!


basilicagif.gif (56984 byte)

 
Basilikan härstammar från Ostindien. Sedan forntiden har den odlats i Indien och Egypten och kom sedan till oss via Grekland. Den kan odlas här i Sverige, men den är krävande på näringsrik, mullig jord i skyddat och soligt läge. Den klarar sig dåligt kalla och blöta somrar. Man kan med fördel odla den inomhus, men den kräver sin tillsyn med fuktig men inte blöt jord och gärna ett varm soligt fönster. Nåväl, den är värd att vårda då den är en förträfflig krydda.

Den verkar befrämjande på matsmältningen och stimulerar aptiten. Har man besvär med peppar och paprika, kanske pga gallbesvär så kan man pröva att krydda med basilika i stället. Den lämpar sig bäst ihop med olika anrättningar av tomat, men är ett mycket gott komplement till curry enligt min mening.

Prova denna mycket enkla sås som passar utmärkt till varm rostbiff, stekt ryggbiff och pommes eller bara helt enkelt kokt pasta. Tag 2-3 dl vispgrädde och häll i en kastrull. Krydda grädden med salt och curry. Koka såsen tills den är något tjockare och tag så av kastrullen. Riv eller klipp basilikablad och blanda ner i såsen. Koka INTE mer utan häll bara upp och servera. Ett gott rödvin till rundar av och gör det extra gott.

Te på basilika sägs lindra en väderspänd mage och lindra illamående. Jag har faktiskt inte provat detta så jag vet inte om det hjälper, men kan väl vara värt att prova om man ha basilika kvar efter middagen.

Upp igen!


bj•rkgif.gif (16486 byte)
 

Björkblad, särskilt de färska vårbladen, ger ett utmärkt vattendrivande te. Man bör vara försiktig för njurarna får jobba mycket och man ska inte överdriva tedrickning med björk. Drick inte mer än två koppar per dag och inte längre än 14 dagar. Gör ett längre uppehåll (en månad) innan du gör om kuren. Björkte hjälper till om man vill lätta i vikt, men som sagt, var försiktig!!! Man kan dricka björk blandat med ringblomma och johannesört och då är det inte lika viktigt med återhållsamheten. Vi dricker dagligen två koppar var av den blandningen och har aldrig märkt av några problem. Det är gott och stärker sinnet. Har man lätt för att svettas ska man vara lite försiktig med björk för det sätter fart på körtlarna !

En olja på björkens blad, skott och hängen ska vara bra mot reumatisk värk. Smörj lederna som är drabbade och linda något varmt och skönt bandage efter.

Upp igen!


n˙sslagif.gif (36494 byte)
 

Den vanliga nässlan är nog den mest kraftfulla av våra "ogräs". Det kryllar av mineraler och andra nyttigheter i den och vi tar den inte tillvara på det sätt som den förtjänar. Vi borde skörda den så fort den sticker ur backen på våren och fortsätta med det ända tills snön kommer igen. För den är en mycket härdig växt som växer och växer så länge den bara har mjuk jord att stå i och en temperatur över 5 grader.
Om man har ett ställe som man skördar regelbundet så får man hela tiden en återväxt av fina späda blad som smakar utmärkt. Något som är mycket gott är att använda nässlan till fyllning i lasagne, istället för köttfärssås. Det blir underbart gott och tilltalar både barn och vuxna i smaken. Så får du också en vetetarisk rätt som är fin nog att ha som bjudrätt och som också gör sig till ett glas vin, rött förstås.

Nässlan är också en utmärkt ört att göra div medikamenter av. Salva på nässla är jättebra mot just nässelutslag och andra kliande utslag. Den lyder under principen "lika läker lika". Du kan också göra ett avkok av nässlor och använda det till att skölja håret i. Gör det varje gång du tvättar håret så ska detta vara bra mot glest hår. Det stimulerar hårväxten. Om det stämmer vet jag inte för jag har inte testat det, men det kan väl vara värt att prova.

Nässlan innehåller mycket järn och anses ha en urindrivande verkan. Den verkar även blodsockersänkande. Den har också använts mot reumatism. För att använda sig av dessa egenskaper bör man inta nässlan genom att göra te på den.

Upp igen!


citornmelissgif.gif (59578 byte)

Citronmeliss eller hjärtans fröjd, som den även har kallats, är en flerårig omkring halvmeterhög buskliknande ört som helt vissnar ner under vintern. Hela växten, men framför allt bladen, avger en kraftig citrondoft vid beröring. Därav namnet. Den är bäst färsk, men kan både torkas och frysas för att kunna avnjutas under vintersäsongen.

Man använder citronmelissen i allt från matlagning, likör och till eau de cologne 4711! Te på citronmeliss är mycket gott bara som sällskapste. Men det lär också fördriva melankoli, därav namnet "Hjärtans fröjd". Förr ansågs den bevara ungdomligheten, lindra åderförkalkning och lugna nerverna.

Upp igen!


daggkëpagif.gif (66343 byte)

Daggkåpa är en ört att bli lyrisk över tycker jag. Man kan samla dess dagg som ligger som silvriga kulor i bladrosetterna och dricka dem i värmen från morgonsolen. Ack, ljuvliga sommar med morgonfukt och humlesurr när man vandrar runt och plockar morgonte i nattlinne och bara fötter. Daggkåpa har en given plats i den buketten.

Ett te på daggkåpa verkar inflammationshämmande och stoppande. Det har också använts mot klimateriebesvär och smärtsam menstruation. Jag har aldrig ont av än det ena eller det andra, men det kanske beror på ivrigt tedrickande av daggkåpan.

Upp igen!


Säg den i Sverige som inte känner till dill! Det är väl tillsammans med persilja de vanligaste örterna i vår traditionella matkultur. Det är sill i dill, dillkött, inläggningar och för att inte tala om alla fiskrätter där dill finns med. För att inte tala om dillkronorna till våra älskade kräftor. Utan dem vore inte rätten densamma. Jo, som matkrydda är den nog välbekant!

Lite mindre bekant är kanske att dillvatten (avkok på dillfrön) är lugnande på oroliga magar och gavs ofta till barn som led av väderspänning eller kolik. Det kanske är värt att prova på tremånaderskolikbarn. Detta användes också som hostlösande medel.

Dillen odlar vi här i vårt land, men den växer vilt i södra Europa, sydvästra Asien och Egypten. Den fördes hit av munkar under medeltiden, då den var populär i hela Europa. I stora delar av världen har användningen av dill minskat betydande, kanske delvis pga att den ansetts som trolldomsört och vissa tider har användning av dill varit bestraffat med döden.

Upp igen!


 
fl˙dergif.gif (36261 byte)

 

Upp igen!


gurk•rtgif.gif (60715 byte)

 

Upp igen!


 
humlegif.gif (54142 byte)

 

Upp igen!


 

arnicagif.gif (18652 byte)

 

Upp igen!

 


 

 

 

 

 

Upp igen!


kamomillgif.gif (36806 byte)

Underbara Kamomillen är en av mina absoluta favoriter. Den är en undergörare på många områden. Allt från hårsköljningsmedel till lugnande te för oroliga själar.

Upp igen!


lavendelgif.gif (46710 byte)

 

Upp igen!


Upp igen!

 


 

 

Upp igen!

 


pepparmyntagif.gif (40216 byte)

 

Upp igen!


pepparotgif.gif (47663 byte)
 

 

Upp igen!


persiljagif.gif (51922 byte)

 

Upp igen!


ringblommagif.gif (57076 byte)

Ringblomman är min stora kärlek och den ört jag värdesätter mest av alla. Varför? Jo, den har så stora kvaliteer, är så anspråklös och berikar dig med MÄNGDER av oavbrutet tillkommande blommor hela säsongen. Den ger upp först när alla andra växter har vissnat och gått till vila, den ger dig oavbrutet blommor!

Ringblomman läker och lindrar många hudåkommor. Allt från narig och sprucken hud, självsprickor och brännskador till svår eksem. Underbar till olja som man använder till att ta bort make-up. Lyxig och underbart mjuk att använda till tvål och hudlotion.

Du kan också plocka kronbladen för att dekorera din sallad med, gott och befrämjande på matsmältningen. Tillsammans med Johannesörten gör den underverk i salvor och krämer. Läker många svåra eksem, på människor såväl som på djur.

 

Upp igen!


rosmaringif.gif (41988 byte)

Doften av rosmarin är nästan berusande och helt underbar! Den kan användas till krydda, doftolja och medicin. Stärkande för huden i ett varmt bad och stärkande för minnet sägs det om man äter den. Den ingår i de flesta parfymer och är gammal som kryddväxt. Den ingår också i flera likörer.

Upp igen!


Echinaceans rot används när man ska framställa den tinktur som så effektivt höjer immunförsvaret och hjälper kroppen slåss mot diverse baciller och virus. Om man är på väg att bli förkyld så ska man genast inta echinacea för att hejda förkylningen. I regel lyckas man med detta om man är snabb i vändningarna. Den är starkt immunförsvarshöjande och tillsammans med tuja är den oslagbar när det gäller att få stopp på infektioner.

Upp igen!


salviagif.gif (42030 byte)

 

Upp igen!


thuja_plicata-3.jpg (149402 byte)

 

 

Upp igen!


val•rtgif.gif (45473 byte)

 

Upp igen!


vitl•k.gif (49642 byte)

Kär gammal vän som i första hand använts som krydda, men som är fenomenal i att stoppa och lindra lokala inflammationer ex öroninflammation eller inflammerade sår. Vitlök innehåller en viss typ av antibiotika som kan stoppa lokala inflammationer. Krossa några klyftor och lägg krosset i en burk med rumsvarm olja, matolja lämpligen. Låt detta dra någon timme minst och droppa sedan oljan på det ställe som inflammationen härjar. En liten droppe i örat får rinna ner och lägga sig över trumhinnan. Det kan svida lite, men det onda är i regel över efter några timmar. Detta har jag använt till mina barn sedan de var i 2-årsåldern med MYCKET lyckat resultat. Inte en enda gång har vi behövt använda penicillin sedan vi började med detta! Jag fick faktiskt tipset från en läkare vi var på besök hos och vi började genast. Vissa gånger har jag fått upprepa behandlingen en gång eller ibland två, men aldrig fler. Inflammationen stoppas på sitt ställe och barnen slipper äta penicillin och få nedsatt immunförsvar, som penicillinet ju ger. Är det besvärligt med smärtan kan man ge en kopp te av älgört, som innehåller salicylsyra. Eller om man inte har sånt hemma får man vika sig för en alvedon. Det är inte meningen att man ska behöva ha ont.

Upp igen!


Vänderoten är tillsammans med johannesört och humle de främsta läkemedelsörterna som är fenomenala till sömnproblem och nervösa besvär. Tillredning av valerianan är lite komplicerad, men väl värd att göra. Det är roten man använder och den ska skördas när blomman vissnat vilket är i slutet på augusti eller i september om det fortfarande är varmt. När roten är plockad ska den tvättas och torkas omsorgsfullt. Därefter ska den torkas helt igenom i 40° tills den är helt torr. Sedan kan man mala ner hela roten till ett pulver som man sen vid behov intar utrört i lite vatten. Smakar mycket illa, men gör mycket gott.

Katter älskar doften av roten och tycks bli sexuellt stimulerade av doften. Stryker sig och gnider sig gärna mot roten. Vill du ytterligare förstärka effekten av lugn kan du göra den dekokt av en liten bit rot tillsammans med tujablad, johannesörtblommor och ett par humlekottar. Humle har också en lugnande effekt. Detta bör inte drickas under dagen utan till kvällen, såvida det inte är nervösa besvär du vill dämpa.

Upp igen!


Egentligen är åkerfräken ingen ört utan en sporväxt (kärlkryptogamer). Tidigt på våren ser man sporväxten i vägrenen som rosa-vita sparrisar nästan. De kännetecknas av sina zigzagband med jämna mellanrum på den uppstickande växtdelen. Längst upp sitter sporhuvudet och när den är mogen och torr så flyger sporerna omkring som damm. Senare kommer växtens karaktäristiska "minigranar" fram. Som plymer växer de och ser ut som små granar. Dessa är fullproppade med kisel som man kan få ut genom att koka "granarna" minst 20 minuter och dricka som te. Man bör vara lite försiktig för det finns ämnen i den som är i stora doser skadliga för njurarna.

Man bör inte dricka fräkente mer än 14 dagar i sträck utan att göra uppehåll. Har man anlag att samla på sig vätska kan en kur på åkerfräken göra susen, men då ska den inte koka i 20 min utan bara koka upp och sedan dra i 10 min. Drick den morgon och kväll i en vecka. Den är mycket urindrivande och du bör inte upprepa denna behandling ofta då den är jobbig för njurarna.

Upp igen!


˙lg•rtgif.gif (53619 byte)

Älgörtens blomma är utomordentligt bra att göra te på för att lindra smärta så som huvudvärk eller ledsmärta. Blommorna innehåller ett ämne som är en sort salicylsyra och detta är både febernedsättande och smärtstillande. Blommorna plockas när de är som vackrast, i juli månad. De luktar sött och gott, men ta inte in dem för lukten är bedövande stark och framkallar huvudvärk. Häng dem att torka i ett uthus eller förråd där det är mörkt, och om möjligt även torrt och svalt. Har du en jordkällare brukar den vara idealisk såvida den inte är för fuktig.

Upp igen!


Att göra salva är inte svårt, men kladdigt och tar lite tid. Du behöver olja till bas, örter och bivax. Därutöver kan du behöva lite eteriska oljor till parfym. Rosmarin och lavendel är vanliga till parfymering av salvor, krämer och lotioner.

Grundrecept för salva är 100gr färska (50gr torra) örter till 3 dl olja och en klick bivax. Värm örter i oljan i ett vattenbad långsamt och håll ca 60° på oljan. Låt detta dra i ca 3 timmar. Rör i det då och då. Sila av allt och häll i vaxet i den fortfarande heta oljan och låt det smälta in. Häll på väl rengjorda burkar och låt sedan salvan förvaras på sval och mörk plats, ex jordkällare eller kylskåp. Kan lagras max ett år.

En kräm består delvis av olja och delvis av vattenbas. Ev också lite alkoholbaserad vätska. Du gör precis som du gör salvan ovan, men när vaxet har smält ska den vattenbaserade delen tillsättas och detta måste göras genom vispning. Elvisp är att föredra för det går åt mycket kraft och lång tids vispning. Häll i vätskan långsamt (den ska hålla samma temp som oljan!) och vispa snabbt hela tiden. Vispa tills krämen är sval (åtminstone rumstemperatur), vitaktig och luftig. Häll i burkar och låt svalna helt. Används någon tinktur med alkohol så ska den i samtidigt med vattnet och vara varm, ej het. Kan lagras max ett år svalt.

Lotion gör du som krämen, men häller i en större andel vatten. Du kan också tillsätta lite aloegel som är mycket fuktbevarande och dessutom verkar läkande på huden. Lotion med aloegel är speciellt bra som sollotion.


Tinkturer är alkoholbaserade vätskor med stark koncentration av olika ämnen som finns i örterna. Beroende på örtens egenskaper kan olika medicinsk verkan ligga i tinkturen. Bered tinkturer genom att lägga färska örter i 40%-ig sprit och låt dem dra i det i ca 2 veckor – 2 månader beroende på örten. Helst ska detta göras i mörker och ganska svalt ca 12°-16°. När det är klart så silar du av allt noga och tappar på mörka flaskor. Sätt etikett på så du vet vad det innehåller. Dessa håller ca 1 år.


 

Te kan du göra och dricka i medicinskt syfte 1-3 gånger per dag.
Du tar 6 dl vatten och ca 30gr torkade örter (dubbel mängd färska). Var mer noga med hur du hanterar örterna när du gör te i detta syfte. Örterna ska vara väl rengjorda och nogsamt utvalda, helst färska. Använd kärl som antingen är av glaserad porslin eller/och rostfritt stål. Koka vattnet ordentligt, förvärm tekärlet och lägg i örterna häll det kokande vattnet över örterna och sätt genast på locket. Täpp till ev pip så inga av de fina flyktiga eteriska oljorna ångar bort. Dessa är mycket välgörande och bör finnas kvar i teet. Du kan dricka detta genast varmt eller hälla på flaska och förvara i kylskåp och ta det kallt i matsked varannan timme. Infusion kallas det när det är kallt och tages med jämna mellanrum i stället.


Det finns vissa örter som är mer lämpade för just ansiktsvatten och ansiktsmasker än andra. Det beror också på vad du har för hudtyp naturligtvis. Ansiktsvatten bereder du på samma sätt som när du gör te. Skillnaden är att det är lämpligt att tillsätta lite tinktur (på någon lämplig ört). Det gör att ansiktsvattnet blir lite mer antiseptiskt och dessutom får bättre hållbarhet. Har man mycket torr och känslig hy bör man utesluta tinkturen helt och i stället brygga sitt ansiktsvatten lite oftare. Utan tinktur är det hållbart max en vecka. Med tinktur max 1 månad.

Gör man på 3 dl vatten så bör man ha gjort av med det på en månad vid daglig användning. Gör man utan tinktur så kan man spara det man tror sig göra av med på en vecka, resten kan man dricka upp om det är lämpliga örter för det.

Ansiktsmask gör du bäst av olika frukter eller grönsaker. Gurka är sammandragande och antiseptisk. Riv fint på rivjärn och kladda ut över ansiktet. Låt sitta på så länge det känns bra. Max en halvtimme. Om du har torr och fnasig hy kan du pröva avokado, en halv brukar räcka. Mosa och kladda på! Huden känns som en persika efteråt. Den andra halvan kan du äta medan kletet verkar. Du kan prova även jordgubbar, persika, hallon, banan etc. Själv föredrar jag att äta dessa! Om du har fet och oren hy kan du använda jäst, ja just ren jäst. Köp ett paket och mosa tills det blir "rinnigt". Då kan du stryka på det på de delar som behöver lite extra rengöring. Innehåller kryllvis med b-vitamin. En annan variant som är bra för fet och oren hy är en blandning av honung och havremjöl. Också suveränt. Lite väl kladdigt att avlägsna, men gör nytta.

 

Tillbaka till första sidan!

  1