akne, acne, finnar, talgkörtlar, stora furunklar

Informationen är hämtad från ”Helhetsdoktorn” © Bertil Dahlgren

Orsaker/typiska symtom
Akne är vanlig under puberteten. Man finner ofta varfyllda hudutslag (finnar), ibland stora furunklar, lokaliserade mest till ansiktet och bålen. Sjukdomen har samband med de hormonella förändringarna under pubertetsåren, med kosten och med psyket. Psykisk obalans förvärrar symtomen. En kost rik på animaliskt protein och fett samt raffinerade kolhydrater bidrar också till uppkomsten av acne. Andra utlösande kostfaktorer är starka frökryddor (peppar, paprika, chili, kanel, vanilj, curry) ättika, mögelost fet lagrad ost, choklad, nötter, alkohol, sötade läskedrycker, kaffe och citrusfrukter.

Speciella dietföreskrifter
Fett- och kryddfattig laktovegetabilisk kost utan sötmjölk och med undvikande av ovan nämnda utlösande kostfaktorer. Eventuellt kan man försöka med några månaders vegankost, helst efter en 1-3 veckors fasta. Av mjölkprodukter tillåts fettfattiga syrade som acidofilusmjölk, lättfil, yoghurt, keso, hemmagjord kvarg. Det är viktigt att kosten är fiberrik så att tarmen fungerar bra.

Örter/naturmedel
Under fastan och mellan måltiderna rekommenderas riklig mängd dryck som källvatten och teer – blandningar eller var för sig omväxlande – på åkerfräken, maskros, nässlor, björkblad, körvel spetsgroblad, brunnskrasse och styvmorsviol. Färdiga teblandningar: Skogsborgs te nr 5, Ledins renande te. Extra vitaminer:  A, B-komplexet, C- och E-vitamin. Naturmedlet Preglandin (2 kapslar 3 ggr dagl) i kombination med Zinkvita (i tabl 3 ggr dagl) kan försökas. Även magnesium och selen har använts vid acnebehandling.

Fysioterapi/hydroterapi
Ansiktsmask av lera (t ex Luvos, utvärtes) gurksaft, ångbad, bastu, tarmsköljningar (Ledins Clysmatic). Mycket motion i frisk luft. Solbad, ev solarium (uttorkande) rekommenderas, liksom hudborstning av frisk hud, svavelbad, svavelklibad och kolsyrebad.

Övrigt
Konventionell behandling med Aberela och Dermairol kan mycket väl kombineras med ovan angiven behandling. Behandling med tetracykliner kan dock störa tarmfloran.

Ur "Tallmogårdens väg till Hälsa" av dr Karl-Otto Aly.


Tea-Tree oil
En terapiprincip som tillämpats mera de senaste åren är att badda försiktigt med Tea-tree oil. Oljan har en klart påvisad bakteriedödande effekt men den kan i enstaka fall även orsaka ett kontakteksem. Användes således med viss försiktighet. Vid en form av acne som heter ansiktsros eller acne rosacea har man sannolikt för mycket av hudsvamp som bidragande orsak. Den allopatiska behandlingen är tetracyklin (antibiotika) och/eller Elyzol-kräm (svampmedel). De ovan nämnda principerna för att stärka immunförsvaret bör prövas och där har Tea - tree oil en plats eftersom den också är svampdödande. 


Stress och akne:
I en artikel om acne i Sydsvenskan 4:e november 99 berättar hudläkare Annika Aronsson att det  inte alls är ovanligt att acne debuterar först i 20-30-årsåldern och då främst  hos kvinnor.
"- Just de här kvinnorna tror man är känsliga för stresshormoner, säger Annika Aronsson." 
Hon berättar vidare att Perioral dermatit också har ökat de senaste decennierna. Perioral dermatit är en sjukdom som ofta förväxlas med acne. Den drabbar främst unga kvinnor, som får rodnad hud med små knottror eller kvisslor runt munnen. Vad som orsakar sjukdomen vet man inte säkert.

Fakta/acne

  • Manligt könshormon påverkar talgkörtlarna, en hormonrubbning kan göra att talget inte kommer ut och det bildas finnar.
  • Stress och bland annat tillväxthormon kan orsaka finnar.
  • Vissa kan få finnar av gestagener, ett hormon i p-piller.
  • Ärftligheten spelar en stor roll.
  • Fet solkräm och kosmetika kan ibland orsaka finnar.


till huvudmenyn