Följ oss på facebook
Alternativmedicin
Svenska

Stramonium

Stramonium
Stramonium | Foto: Ian Sutton
Spikklubba

Förekomst: Datura Stramoniun hör till familjen Solanaceae - som Belladonna, Hyoscyamus, Mandragora, Dulcamara, Tabacum och Capsicum. Ursprungligen kommer den från Amerika men finns idag spridd över hela jorden. För tinkturen används den blommande örten.

Toxikologi: Huvudalkaloiden är hyoscyamin som vid beredningen till en del omvandlas till atropin. I Mexico används Stramonium som berusningsmedel. Drogen framkallar en stark likgiltighetskänsla och djup sömn med erotiska drömmar därefter sinnesförvirring som dock aldrig utmynnar i våldsamheter. Följden är en kraftig "baksmälla" med svaghet, darrningar och besvärlig astma. Som homeopatikum verkar Stramonium i huvudsak på CNS och själslivet.

Etiologi: Följd av hjärnhinneretning, maniska tillstånd, undertryckt mässling och scharlakansfeber. Följd av skräckblandad vrede, förödmjukelse, klander.

Modaliteter: Sämre: av mörker, men även av starkt ljus, att vara ensam, av sömn, kyla, undertryckta utsöndringar, vid åsynen av vatten och glänsande föremål.

Konstitution: Ljusröd, het, i högsta grad upprörd med vilda delirier, rädd, förvirrad med hörsel- och synhallucinationer, pratar, skrattar, sjunger, skriker, lättskrämd.

Indikationer: Påfallande smärtfrihet trots häftiga symtom; delirium tremens, amningspsykos, hysteri, hjämhinneretning med oro, stamning, svalgkrarnp, bronkit, astma, nymfomani.

Potens: D12 - M,

Jämförelse: Belladonna, Hyoscyamus, Veratrum, Zincum, Helleborus, Tabacum.