Följ oss på facebook
Alternativmedicin
Svenska

Rhus Toxicodendron

Rhus Toxicodendron
Rhus Toxicodendron | Foto: Pieria
Giftsumach

Rhus toxicodendron är släkt med bland annat Anacardium och härstammar från Nordamerika. För tinkturen används de färska bladen.

Toxikologi: Det verksamma ämnet är toxicodendrol som svartfärgas i luften. Giftet förorsakar stark hudretning men den individuella känsligheten varierar kraftigt. Inom homeopatin räknas Rhus till de viktigaste polykresterna men är inget konstitutionsmedel.

Etiologi: Rhus är det viktigaste medlet när besvären är en följd av förkylningar, att ha blivit genomvåt, överansträngning och vrickning. Besvären kan även vara en följd av skräck och att ha för bråttom.

Modaliteter: " besvären är som störst, när kroppen eller extremiteterna är helt i vila och hålls orörlig". (FIAIEIJEIV).

-Inget annat medel har en så påfallande försämring i vila och förbättring i rörelse efter att ha övervunnit en stegrad smärta vid initialrörelsen. - (Förf. anm.)

Sämre: på natten i sängvärme, kyla, fukt.

Bättre: fortsatt rörelse, massage, värme, svettning.

Konstitution: Blek, frusen, svettig, orolig, rastlös, sömnlös, nedstämd.

Indikationer: Huvud- och ansiktsneuralgi (beprövad), irit, bronkit vid influensa (beprövad), akut muskel- och ledreurnatism (beprövad), brachialgi, ischialgi, tendovaginit, erysipelas, eksem (beprövad).

Potens: D6 - D30.

Jämförelse: Pulsatilla, Hedera, Sepia, Arsenicum, Belladonna, Ruta, Thuja.